fbpx
Zadnje vijesti

Speleologija, Alpinizam, Sportsko penjanje…

Proširili smo našu stijenu za sportsko penjanje i povećali broj korisnika gotovo dvostruko!

 

Speleologija, Alpinizam, Sportsko penjanje

Breganja izvještaj za 2014. godinu.

 

Godine prolaze, a naš entuzijazam ne posustaje. Ušli smo u četvrtu godinu našeg djelovanja i još uvijek se iznenadimo kada sve naše aktivnosti stavimo na papir.

I u 2014. godini smo bili aktivni i produktivni na svim poljima našeg djelovanja. Novi prijatelji, suradnici i članovi, daju nam motivaciju da budemo još aktivniji i realiziramo sve nove ideje i projekte u budućnosti.

Koliko smo bili vrijedni procijenite sami.

Slijedi opis svih naših značajnijih akcija za 2014. godinu kronološki i po kategorijama naših djelatnosti.

Speleologija, Alpinizam, Sportsko penjanje i ono najbitnije… puno, puno druženja s prekrasnim ljudima.

 

Speleologija

Školovanje novih speleologa pripravnika ožujak – svibanj 2014.

U dogovoru sa Speleološkim društvom Karlovac i u okviru njihove tradicionalne (17. po redu) godišnje speleološke škole, Breganja je poslala dvoje članova na školu kako bi položili za speleologe pripravnike. Na posljednjem terenu (Kojina jama, brdo Mašvina kod Slunja) 10.-11.05.2014. održana je posljednja terenska vježba i završni ispit pred ispitnom komisijom prilikom čega su Krešimir Koružnjak i Filip Mihoci uspješno završili školu i postali novi speleolozi pripravnici.

 

Istraživanje ponora Punar u luci, Pusto polje, Gračac

U više navrata tijekom 2014. godine ekipa Breganje organizirala je nastavak speleoloških istraživanja ponora Punar u luci, Pusto polje, Gračac. U istraživanju su se pridružili i članovi nekoliko drugih hrvatskih speleoloških organizacija. Objekt je opremljen i fotografiran. Nedostatak vremena i opreme rezultirali su time da do ciljanog sifona ove godine nismo uspjeli doći, ali nastavak istraživanja je u planu 2015. g. Od članova Breganje sudjelovali su: Alen Kirin (voditelj istraživanja), Tamara Mihoci, Krešimir Koružnjak, Marko Bašić, Daniel Novak, Neven Ris

 

Sudjelovanje u međunarodnoj speleološkoj ekspediciji Sjeverni Velebit – Mali lom 2014., 02.-17.08.2014.

Uz glavne organizatore, SD Karlovac, Breganja je sudjelovala u suorganizaciji ove međunarodne speleološke ekspedicije. Kamp je bio smješten na području NP Sjeverni Velebit, podno Hajdučkih kukova. Na kampu je sudjelovalo sveukupno 79 speleologa i simpatizera, od kojih 16 speleologa iz Ukrajine. Jedan od primarnih ciljeva istraživanja bili su jama Olimp (napravljeni uzorkovanje i analiza te fotografiranje) i Lubuška jama (istraživanje upitnika, postavljena do -350m). Na kampu je pronađeno više od 20 novih speleoloških objekata.

 

Sudjelovanje na projektu: Istraživanje špiljskih staništa i izvorišnih područja šireg dubrovačkog područja s ciljem vrednovanja bioraznolikosti i ocjena prihvatljivosti izgradnje hidroenergetskih objekata., kolovoz – listopad 2014.

Konzorcij Oikon d.o.o. – Geonatura d.o.o. – Hrvatski prirodoslovni muzej sklopili su ugovor s Hrvatskom elektroprivredom d.d. koji se odnosi na pružanje usluga izvođenja gore navedenog projekta. Geonatura d.o.o. angažirala je Breganju za preuzimanje izvršenja dijela projekta koji se odnosi na terensko istraživanje akvatičkih špiljskih staništa. Terenska istraživanja trajala su od 12. do 31.8.2014., a izrada izvješća kroz rujan i listopad 2014. Sve obveze iz ugovora su prema naručiteljima izvršena unutar dogovorenog roka. Osim Breganje, kao suizvoditelji su na projektu sudjelovali i SK Željezničar i DIK Freatik.

 

Sudjelovanje na projektu RE-pozicioniranja i čišćenja speleoloških objekata na području Općine Vrhovine i zbrinjavanje otpada iz i oko speleoloških objekata, prosinac 2014. – travanj 2015.

Vrhkom d.o.o. iz Vrhovina angažirao je u prosincu 2014. g. Breganju za izvođenje speleoloških aktivnosti na gore navedenom projektu. Članovi Breganje su za potrebe projekta u prosincu odradili prvi dio terena gdje su od otpada očistili jednu ponikvu i jednu špilju. Po završetku terenskih aktivnosti izrađen je izvještaj koji uključuje tekstualni dio, fotografije i speleološki nacrt špilje, kao i izradu prijedloga i podloge poučne table. U 2015. g. još slijedi rekognosciranje prostora Općine kako bi se našli ulazi u speleološke objekte.

 

Skup speleologa Hrvatske – Lepoglava 2014., 21. – 23.11.2014.

U Lepoglavi je održan od tradicionalni godišnji skup speleologa.

Kao i svake godine skup je posjetio velik broj hrvatskih i stranih speleologa i simpatizera. Organizator skupa bila je Speleološka udruga Kraševski zviri iz Ivanca uz pomoć Speleološkog odsjeka PDS Velebit. Skup speleologa održava se svake godine sa ciljem druženja kolega špiljara i simpatizera, ali i razmjenjivanja novih znanja i informacija vezanih za speleologiju. Skup prate predavanja  sa znanstveno – popularnom tematikom, filmovi, izložbe fotografija, posteri i drugo. Ove godine na skupu je sudjelovalo 177 speleologa iz 23 hrvatske speleološke udruge te 6 udruga iz susjednih zemalja. Održano je 28 predavanja u 4 tematska bloka (Podzemlje hrvatskog zagorja, 10 godina istraživanja najdulje špilje Dinarskog krša: Kita Gaćešina – Draženova puhaljka, aktualna speleološka istraživanja u Hrvatskoj i drugim zemljama, znanstvena istraživanja i stručne aktivnosti u špiljama), 6 filmskih projekcija, prezentirano je 12 stručnih postera, održan je natječaj za najbolju speleo fotografiju i postavljena je izložba najboljih fotografija pod nazivom „Luknje“, prikazana je retrospektiva 4. Speleo Film Festivala održanog u Karlovcu, po prvi puta u Hrvatskoj održana je projekcija 3D fotografije sa speleo motivima autora Đ. Kovača i D. Basare, promoviram je novi speleološki priručnik u izdanju HPS autora Vlade Božića pod nazivom „Ilustrirana povijest speleologije u Hrvatskoj“ te je održan okrugli stol sa temom: Speleološki katastar na kojemu je govorio i ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode dr.sc. Matija Franković. Skup je posjetilo 7 članova Breganje: Alen Kirin, Tamara Mihoci, Filip Mihoci, Andrej Turina, Neven Ris, Tatjana Vujnović i Saša Minihofer.

 

Sudjelovanje u istraživanju Cerovačkih špilja kod Gračaca

Naši članovi Neven Ris, Tamara Mihoci, Alen Kirin, Saša Kmezić, Krešimir Koružnjak, Tatjana Vujnović i Andrej Turina aktivno su sudjelovali kroz cijelu godinu u istraživanjima Cerovačkih špilja u organizaciji SD Karlovac.

 

Alpinizam

Sudjelovanje na zimskom alpinističkom kampu – Prenj 2014., 27. 02. – 02.03.2014.

Komisija za alpinizam HPS-a i Penjati se mora u suradnji sa Sarajevskom školom alpinizma organizirali su zimski kamp. Cilj kampa bio je penjanje i druženje s našim domaćinima, BiH alpinistima, u divljem okruženju Prenja. Akcija je bila namijenjena prvenstveno iskusnijim navezima koji žele iskusiti penjanje u planinskom području gdje zimi nema ugaženih staza, nema lavinske prognoze ni internet izvještaja uživo iz smjerova. Sudjelovali su Nevem Govedarica i Krešimir Koružnjak.

 

Kavkaz – Elbrus i Kazbek 2014., 08. – 15.05.2014

Ekspediciju na 5.642 m visok Elbrus organizirao je AO Japetić, a sudjelovali su: Igor Kuzmanić Hpd Japetić, Božo Nikl Hpd Japetić, Mirjana Klarić Hpd Japetić, Orsat Kratofil Hpd Željezničar, Neven Govedarica Breganja. Neven se je 08.08. nakon uspona na vrh spustio s bordom do Diesel-a na 4.100 m čime je najvjerojatnije postao prvi Hrvat koji se je spustio na bordu s najvišeg vrha Europe. Nakon kraćeg odmora Neven i Orsat popeli su još i Kazbek – 5033 m visok vrh u istočnom dijelu centralnog Coucasusa u Gruziji.

 

Sportsko penjanje

Blok Liga 2014., 02.2014

U našoj dvorani za sportsko penjanje bili smo domaćini jednog od najvećih službenih natjecanja u sportskom penjanju na umjetnoj stijeni – BLOK Liga. Ovo je bila peta sezona natjecanja i prvo na našoj stijeni. Sudjelovali su Marko Bašić i Danijel Kos.

 

Penjanje u Francuskoj, Marseille, 15.- 26.09.2014.

Nekoliko članova Breganje odlučilo je ljetne praznike i godišnje odmore provesti na francuskim penjalištima. Penjali su na području Nacionalnog parka Les Calanques, penjališta Morgiou i Les Goudes. Sudjelovali su: Marko Bašić, Saša Kmezić, Ines Kovačić i Lucija Pejić

 

Sportsko penjanje za djecu – izvanškolska aktivnost sportskog penjanja na stijeni

Nakon uspješnog odaziva djece u prvim upisima na aktivnost sportskog penjanja, odlučili smo primiti još jednu grupu djece. Stalni voditelji penjanja su Saša Kmezić, Krešimir Koružnjak i Tamara Mihoci, uz asistenciju Maika Fresla i Marka Bašića.

 

Višednevno penjanje u Makedoniji

Naš član Saša Kmezić sudjelovao je u višednevnoj penjačkoj akciji u Makedoniji u Prilepu, zajedno s nekoliko ponajboljih hrvatskih penjača.

 

SHL 2014. – 2015.

Prvo kolo natjecanja održano je u Zagrebu u boulder dvorani Fothia Velesajam. SHL je neformalno penjačko natjecanje u kojem mladi penjači imaju priliku pokazati svoje penjačko znanje i vještine, osjetiti euforični duh natjecanja a pritom se i dobro zabaviti. Sudjelovali su: Ferdo i Marta Kelečić, Sven Hribar, Mihael Šoštarić i Fran Bošnjak.

 

Manje penjačke akcije

Naši članovi kroz cijelu su godinu odlazili na brojna hrvatska i strana penjališta kako bi razvijali i napredovali u svojim penjačkim vještinama.
Neka od penjališta su: Luknja, Armeško, Nad Savom (Slovenija), brojna istarska penjališta i naravno Paklenica.

Članovi koji su sudjelovali: Saša Kmezić, Marko Bašić, Maik Fresl, Viško Klarić, Tamara Mihoci, Ines Kovačić, Tatjana Vujnović

 

Ostale aktivnosti

Sudjelovanje na „Noći muzeja“ 2014., 31.01.2014.

Noć muzeja je manifestacija koja se u Hrvatskoj održava od 2005. g. Posjetitelji su 31.01.2014. od 18:00 h do 01:00 h mogli besplatno posjetiti brojne izložbe, postave, radionice i sl. U ovogodišnjoj Noći muzeja sudjelovala je i Breganja i to u izložbi fotografija i radionici u organizaciji Zagrebačkog speleološkog saveza (čija smo članica) i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Prostorom knjižnice HAZU, na Strossmayerovom trgu u Zagrebu, na par sati zavladali su speleolozi kojima je cilj bio upoznati posjetitelje sa svojim vještinama, znanjima i ciljevima. Posjetiteljima je speleologija približena kroz izložbu fotografija speleološke tematike (jedna fotografija je i od našeg člana, Saše Minihofera) i projekcije brojnih filmića nastalih na terenima u hrvatskom i stranom podzemlju. Ipak, najzanimljivija je bila radionica Čvorologija ili tko ima spretnije ruke gdje su naši strpljivi speleolozi i alpinisti posjetiteljima pokazivali izradu i namjenu čvorova koje svakodnevno koristimo prilikom istraživanja podzemlja ali i osvajanja vrhova. U zanimljivoj radionici okušali su se svi – od najmanjih do najstarijih. Najuspješniji su dobili i vrijedan suvenir – komad užeta korištenog u najvećoj ekspediciji u Hrvatskoj: ekspediciji Lukina jama – sifon 2013. Procjenjuje se da je knjižnicu HAZU u tih nekoliko sati posjetilo čak 3620 posjetitelja. U organizaciji i provedbi radionice sudjelovali su naši članovi: Alen Kirin, Krešimir Koružnjak, Daniel Novak, Saša Minihofer, Saša Kmezić, Marko Bašić i Tamara Mihoci.

 

Sudjelovanje na 4. Cufus Fest-u., 22. – 25.5.2014.

Drugu godinu za redom sudjelovali smo na CUFUS-u – cirkuskom uličnom festivalu u Samoboru s malom penjačkom stijenom.

 

Sudjelovanje na Večernjakovoj biciklijadi, 06.2014.

Na poziv ekipe iz Večernjeg lista, Breganja je svojom baby penjačkom stijenom sudjelovala na 32. Večernjakovoj biciklijadi. Večernjakova biciklijada je i ove godine privukla velik broj ljudi koji su odvozili rutu od Maksimirskog stadiona do Jaruna. Na Jarunu su ih dočekale razne aktivnosti, između kojih je bilo i penjanje na našoj stijeni. U biciklijadi su sudjelovali naši članovi: Krešimir Koružnjak, Andrej Turina, Filip Mihoci, Maik Fresl, Alen Kirin i Tamara Mihoci.

 

Sudjelovanje na Hrvatskim olimpijskim danima u Samoboru, 09.2014.

Samoborski športski savez je i ove godine organizirao športsko – edukativni projekt pod nazivom  Hrvatski olimpijski dan u Samoboru. Cilj programa je bio masovnije uključivanje građana u razne oblike sportskih aktivnosti i podizanje svijesti o važnosti redovnog bavljenja tjelesnim aktivnostima svakog čovjeka, a naročito djece i mladih. Svaki sportski klub imao je 15-minutnu prezentaciju sporta, a voditelj programa je kroz razgovor s trenerima, sportašima, uključivanjem djece i publike u aktivno sudjelovanje prezentacije sportova pokušao učiniti cijeli dan i prezentacije sportova zabavnim, dinamičnim i aktivnim. Ekipa SPC Breganja u programu je sudjelovala s „baby“ stijenom za penjanje. Predstavili smo našu Udrugu i Sportsko penjački centar Breganja. Od naših članova sudjelovali su: Alen Kirin, Krešimir Koružnjak, Andrej Turina i Maik Fresl.

 

Proširenje penjačke stijene, studeni – prosinac 2014.

Broj djece i mladih u našem sportsko penjačkom centru postupno se povećavao se iz mjeseca u mjesec. Nužno je bilo nadograditi našu stijenu za sportsko penjanje kako bi mogli primiti sve zainteresirane za penjanje u Bregani i okolici Samobora. Po planu koji smo si zadali prošle godine, marljivi članovi sudjelovali su na proširenju bouldera. Površina naše sportsko penjačke stijene sada iznosi oko 160 m2 , a krasi ju preko 60 različitih smjerova.

 

Intervju na radio Samoboru

Krešimir Koružnjak je u rujnu 2014. dao intervju na Radio Samobor, u emisiji Športofon, prilikom čega je upoznao slušatelje s aktivnostima udruge.

http://www.radiosamobor.hr/2014/09/17/sportsko-penjacke-aktivnosti-u-novom-sportofonu/

 

Prijem kod Predsjednika RH., 2. – 18.10.2014.

Delegacija ekspedicije Lukina jama – sifon 2013. (u kojoj je bila i naša članica Tamara Mihoci), bila je u subotu, 18.10.2014. na prijemu kod Predsjednika RH, dr. sc. Ive Josipovića. Predsjednik je primio delegaciju u sklopu događaja Kava s Predsjednikom, prilikom čega ga se upoznalo s rezultatima ekspedicije, pustio trailer za film Lukina jama Siniše Glogoškog, te popričalo o budućim planovima speleoloških istraživanja. Na prijemu kod Predsjednika RH sudjelovali su: Branko Jalžić (voditelj ekspedicije), Vedran Jalžić (speleoronioc), Tamara Mihoci (tajnica ekspedicije), Marko Budić (član organizacijskog odbora), Damir Basara (pročelnik Komisije za speleologiju pri HPS-u) te Matej Mirkac (predsjednik Hrvatskog speleološkog saveza).

 

Izvještaj sastavila,

Tamara Mihoci, tajnica

 

 

29. lipnja 2015.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


dodaci

Vijesti po kategorijama

  • Alpinizam (17)
  • Penjanje (38)
  • Planinarenje (6)
  • Rafting Kayaking (2)
  • Speleologija (20)
  • Video (11)
  • Vijesti (39)
  • Visokogorstvo (6)
  • Lajkaj nas na Facebooku

    Prijavi se na newsletter

    Pitanja? Prijedlozi?

    Zanima te nešto više? Imaš neki zanimljiv prijedlog? Želiš sa svima podijeliti vlastite uspjehe? Piši nam!

    Breganja prijatelji!

    Moja planeta
    OCP

    Sponzori

    Iglu Sport
    Tendon