fbpx
Zadnje vijesti

Biospeleološka ekspedicija Biokovo 2017.

U jami Mokre noge pronađena je pijavica u lokvi vode na dubini oko od 170 m. Vjerojatno je riječ o novoj vrsti nepoznatoj za znanost.

Prva biospeleološka ekspedicija Biokovo 2017. održana je na području Parka prirode Biokovo, u razdoblju  od 17. do 25. lipnja 2017.

Biospeleološka ekspedicija Biokovo 2017. okupila je 48 sudionika, među kojima čak 43 speleologa iz 15 speleoloških udruga. Osim domaćih speleologa sudjelovalo je i 6 stranaca iz Slovenije, Italije i Irske. Nakon povratka s Biokova, kratkog odmora te sređivanja prvih dojmova, napravili smo kratki pregled rezultata.

speleologija Biokovo

Biospeleologija

Preliminarni rezultati biospeleoloških istraživanja pokazuju kako se nije pogriješilo kada je Biokovo izabrano kao područje organizacije istraživanja. Nakon uspješne pripremne akcije, o kojoj pročitajte na prijašnjem postu, prva biospeleološka ekspedicija Biokovo 2017. rezultirala je pronalaskom 10-ak novih vrsta za znanost. Oni su iz skupina: pijavica (Hirudinea), pauka (Araneae), lažipauka (Opiliones), striga (Chilopoda), skokuna (Collembola), dvorepaca (Diplura) i kornjaša (Coleoptera).

U jami Mokre noge pronađena je pijavica u lokvi vode na dubini oko od 170 m. Vjerojatno je riječ o novoj vrsti nepoznatoj za znanost.

Biospeleološka ekspedicija

Zanimljiva nova vrsta pauka iz roda Troglohyphantes, pronađena je u tri speleološka objekta (Led 1, SOB 188 i Jama pod Stipkovcem).

Vrijedi istaknuti i nalaz strige u Jami pod Kamenitim vratima na 499 m dubine. Riječ je o organizmu potpuno prilagođenom na život u podzemlju (troglobiont) iz roda Geophilus. Pronađeni primjerak je drugi nalaz strige tog roda u Hrvatskoj i vjerojatno nova vrsta za znanost.

U skupini skokuna pronađena je nova vrsta iz roda Disparrhopalites. Vrsta je otkrivena u Pretnerovoj jami za vrijeme predakcije u svibnju, a na ekspediciji je pronađena i u Baba špilji. Ovaj je rod time po prvi puta zabilježen na Biokovu.

Biokovo ekspedicija

Zanimljivo otkriće je i troglobiontni dvorepac iz porodice Japygidae. Riječ je o novoj vrsti za znanost. Pronađen je u biospeleološki često istraživanoj špilji Tučepska vilenjača.

Kod kornjaša su pronađene čak četiri potencijalne nove vrste. U jami Mokre noge su za vrijeme predakcije pronađena dva dodatna primjerka novog roda iz potporodice pipalice (Pselaphinae). To će pomoći kod budućeg znanstvenog opisa roda i vrste. Iz iste potporodice su u jami Sistem Velika – Velika pronađeni dodatni primjerci roda Thaumastocephalus, također potrebni za opis vrste. U Jami za Supinom pronađen je jedan primjerak kornjaša iz potporodice mravnjaci (Scydmaeninae) iz roda Euconnus. Navedeni kornjaš je možda nova vrsta. U jami Biokovka sakupljen je dodatni primjerak nove vrste iz potporodice trčaka (Trechinae).

Biospeleološka ekspedicija Biokovo

Biospeleološka ekspedicija Biokovo 2017. pronalaskom novih vrsta potvrdila je veliko bogatstvo podzemnih životinja Biokova, značajnih kako i za Hrvatsku, tako i svjetsku biospeleologiju.

Speleologija

Na ekspediciji je ukupno istraživano 20 speleoloških objekata od kojih je 8 topografski snimano.

Mokre noge

Mokre noge bile su najdublji i logistički najzahtjevniji speleološki objekt ekspedicije.  Na predakciji jama je opremljena do dvorane dimenzija 200 x 80 m na 700 m dubine. Dijelovi od dvorane do ulaza, detaljno su biospeleološki istraženi. Tijekom ekspedicije biospeleološki je istražena spomenuta velika dvorana. Zbog vremenski zahtjevnog istraživanja, biospeleolozi i snimatelj u jami su boravili dva dana. Spavali su na bivku na 480 m dubine. Objekt je raspremljen.

Jama pod Kamenitim vratima

Jama pod Kamenitim vratima je topografski snimljena za vrijeme predakcije. Nova dubina iznosi 499 metara. Za vrijeme predakcije napravljena su i preliminarna biospeleološka istraživanja. Na ekspediciji je jama detaljnije biospeleološki istražena, zanimljiva fauna je fotografirana i objekt je raspremljen. Sva korištena sidrišta su označena.

Biokovka

Biokovka se pokazala kao vrlo zanimljiva za daljnja speleološka i biospeleološka istraživanja. Iz tog je razloga preopremljena drugačijim tipom sidrišta do dubine od 380 m. Ostavljena je opremljena radi jednostavnijeg nastavka istraživanja.

Pretnerova jama

Pretnerova jama biospeleološki je istraživana u nekoliko navrata proteklih godina. Ipak, za vrijeme ekspedicije u ovoj su jami otkrivene nove vrste za znanost. U predakciji je opremljena do 220 m dubine, a za vrijeme ekspedicije biospeleološki istražena te raspremljena. Sva korištena sidrišta su označena.

Nova velika

Nova velika je jedan od slađih uspjeha ekspedicije. Radi se o jami koja je zbog svoje dubine, starog nacrta i biospeleloške neistraženosti naknadno uvrštena u plan ekspedicije. Na predakcijama ulaz u ovu jamu nije pronađen. Međutim, na ekspediciji je u kamp došao gospodin Samo Puharić koji je sudjelovao u njenim prvim istraživanjima. Odveo nas je do ulaza, a u idućim je akcijama jama opremljena do 280 m i nacrtana do 265 m dubine. Zbog velikog speleološkog potencijala i slabe biospeleološke istraženosti, Nova velika je ostala opremljena za buduća istraživanja.

Amfora

Kako su u Amfori i ranije rađena biospeleološka istraživanja, sada nismo istraživali dublje dijelove. Na ekspediciji je opremljena do 200 m, biospeleološki dodatno istražena i raspremljena.

Vilimova jama

Iako je speleološko istraživanje i crtanje Vilimove jame (A-2) bio jedan od glavnih ciljeva ekspedicije, nakon što se ušlo u objekt shvatilo se da je jama prekompleksna da se istraživanje kvalitetno provede. Prilikom istraživanje Vilimove jame ušlo se u zanimljiv objekt radnog imena A-1, koji je udaljen 30-ak m od ulaza Vilimove jame. Nacrtano je oko 100 m dubine i pretpostavlja se da se spaja na Vilimovu jamu (A-2).

Ostali objekti

Biospeleološka ekspedicija Biokovo 2017. za cilj je osim dubokih jama, imala i dodatno istraživanje manjih objekata: Prva velika, Sistem Velika – Velika, Požega, Jama za Supinom, Jama pod Stipkovcem, SOB 188, Led 1, Baba špilja, Šulina jama, Tučepska vilenjača, Lovrićija II i Drinova II. Prva velika, Sistem Velika – Velika i Požega su topografski snimljene, a gdje je bilo potrebno postavljene su oznake na ulaze speleoloških objekata. Ono što nas posebno veseli je posjet jami Lovrićija II čiji smo ulaz „zagubili“ na 15 godina.

Biokovo Biospeleološka ekspedicija    Biospeleološka ekspedicija Biokovo

I za kraj:

Veliko hvala svim sudionicima koji su dali svoj doprinos uspješnosti ekspedicije!

Sudionici: Hrvatsko biospeleološko društvo, Breganja, Speleološki odsjek „Imber“ Omiš, Udruga studenata biologije – BIUS, Speleološki klub Ozren Lukić, „OSMICA“, Speleološko-alpinistički klub „Ekstrem“, Speleološki odsjek „Sv. Mihovil“, Speleološki odsjek „Mosor“, Društvo za raziskovanje jam Ljubljana, Speleološki odsjek „Velebit“, Speleološko društvo Špiljar, SubBioLab, PLANINARSKI KLUB ,,VERTIKAL”, Speleološki odsjek „Željezničar“, ADIPA, Club Alpinistico Triestino, Circolo Speleologico e Idrologico Friulano, Akademski alpinistički odsek.

Također, ekspedicija ne bi bila moguća bez 30 donatora, pokrovitelja i simpatizera, kojima se ovim putem iskreno zahvaljujemo!

ekspedicija Biokovo

Fotografije s istraživanja pogledajte na Breganja facebook stranici.

10. kolovoza 2017.
|

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


dodaci

Vijesti po kategorijama

 • Alpinizam (17)
 • Penjanje (38)
 • Planinarenje (6)
 • Rafting Kayaking (2)
 • Speleologija (20)
 • Video (11)
 • Vijesti (39)
 • Visokogorstvo (6)
 • Lajkaj nas na Facebooku

  Prijavi se na newsletter

  Pitanja? Prijedlozi?

  Zanima te nešto više? Imaš neki zanimljiv prijedlog? Želiš sa svima podijeliti vlastite uspjehe? Piši nam!

  Breganja prijatelji!

  Moja planeta
  OCP

  Sponzori

  Iglu Sport
  Tendon