fbpx
Zadnje vijesti

Dry Tooling na tunelu

...precizno s cepinom i derezama, pete dolje, ne vući cepin prema sebi...

  

Vozimo se kroz Zagreb u tišini, Krešo jedva mijenja brzine koliko ga bole ruke. Orsat i Alen zuje kroz prozor, a ja si mislim; proklet taj nogomet, što se nisam prije počeo baviti penjanjem.

 

 

Kad me je Krešo pozvao na „dry tooling“ na tunel, iskreno sam se dvoumio propustiti trening na boulderu ili probati taj za mene nepoznat način penjanja. Ispalo je odlično, upoznao sam drugačiji način penjanja (zaljubio se) i istovremeno odradio odličan penjački trening. Ljubav je bila na prvi pogled, čim sam vidio dvojcu navodno odličnih dry toolera, nisam mogao dočekati da probam. 

Smjer je postavio najiskusniji među nama, Orsat, a poslije njega Krešo je probao svoje nove dereze. Budući da nemam ništa od opreme, Krešo mi je posudio svoje gojze, dereze i rukavice, a Alen i Orsat cepine (svaka vam dala momci), i bio sam spreman. Odlučio sam penjati kao prvi jer tvrdim da je „top rope“ za papke (si čula Čeba?!). Orsat je bio malo skeptičan, ali me Alen hrabrio, vjerojatno zato jer on nije htio postavljati – klasična navlakuša. Sve na što su me dečki upozoravali se pokazalo točnim; precizno s cepinom i derezama, pete dolje, ne vući cepin prema sebi i vjerojatno najbitnije, kaciga na glavu, jer cepini u ovako neiskusnim rukama lete na sve strane.

U samome previsu mi je išlo ok, ali u plafonu sam imao problema s tzv. „figure4“ položajem. To križanje noge preko lakta zahtijeva dosta kombinatorike koja dolazi s iskustvom i jako puno snage jer visiš na jednoj ruci u jakoj blokadi. Orsat je postavio još jedan smjer, ovaj put na lijevoj strani tunela, rekao bih podjednako težak, te smo se na ta dva smjera izmjenjivali sljedeća dva sata. Svaki novi pokušaj bio je sve bolji, a i Krešo je napredovao i to penjući kao prvi. Alen se dosta mučio s ozlijeđenom rukom koju je liječio „ubojitom kombinacijom“ graha i tableta. Sve to samo je pojačavalo propuh u tunelu. Orsat se žalio da nije dugo dry toolao, a meni se čini da mu je išlo skroz dobro. 

Nakon svega mogu reći da sam dosta naučio i odlično se zabavio i sada, dok pišem ovo u nekom hotelu u Bosni, pitam se zašto se nisam ranije počeo baviti penjanjem umjesto nogometom?!? 

I zašto radijatori u hotelima nemaju ventil da mogu smanjiti jebeno grijanje?!

 

Saša Kmezić

 

 

Ostale fotke sa dry toolinga provjerite u našoj foto galeriji!

 

 

1. veljače 2012.
| |

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


dodaci

Vijesti po kategorijama

 • Alpinizam (17)
 • Penjanje (38)
 • Planinarenje (6)
 • Rafting Kayaking (2)
 • Speleologija (20)
 • Video (11)
 • Vijesti (39)
 • Visokogorstvo (6)
 • Lajkaj nas na Facebooku

  Prijavi se na newsletter

  Pitanja? Prijedlozi?

  Zanima te nešto više? Imaš neki zanimljiv prijedlog? Želiš sa svima podijeliti vlastite uspjehe? Piši nam!

  Breganja prijatelji!

  Moja planeta
  OCP

  Sponzori

  Iglu Sport
  Tendon