fbpx
Zadnje vijesti

Hrvatski olimpijski dan u Samoboru

Predstavili smo našu Udrugu i sportsko penjački centar Breganja.

Hrvatski olimpijski dan u Samoboru u organizaciji Samoborskog športskog saveza, 10. rujna 2014.

 

 

Samoborski športski savez je i ove godine organizirao športsko – edukativni projekt pod nazivom  Hrvatski olimpijski dan u Samoboru.

 

Cilj programa je bio masovnije uključivanje građana u razne oblike sportskih aktivnosti i podizanje svijesti o važnosti redovnog bavljenja tjelesnim aktivnostima svakog čovjeka, a naročito djece i mladih. Svaki sportski klub imao je 15-minutnu prezentaciju sporta, a voditelj programa je kroz razgovor s trenerima, sportašima, uključivanjem djece i publike u aktivno sudjelovanje prezentacije sportova pokušao učiniti cijeli dan i prezentacije sportova zabavnim, dinamičnim i aktivnim. Ekipa SPC Breganja u programu je sudjelovala s „baby“ stijenom za penjanje. Predstavili smo našu Udrugu i Sportsko penjački centar Breganja.

 

Veseli nas što su djeca u velikom broju pokazala izuzetan interes za penjanjem, i strpljivo su čekala svoj red, pa čak i nakon završetka cijelog programa. Čak su se i profesori (uspješno :)) okušali u svladavanju grifova i smjerova. Vjerujemo da smo doprinijeli cilju osvještavanja sugrađana o raznim sportskim aktivnostima kojima se mogu priključiti u našem kraju, i uspješno promovirali sportsko penjanje, a sigurno smo privukli i par novih Paukića.

 

 

Saznajte više o sportskom penjanju

 

Sportsko penjanje u Hrvatskoj postaje popularnije tek zadnjih par godina, dok je kod naših susjeda Slovenaca daleko popularnije i razvijenije. U Sloveniji većina škola u standardnom postavu športskih dvorana ima i umjetnu stijenu, a penjanje je kod njih dio tjelesne kulture. Sportsko penjanje je nastalo kao alternativa opasnijem alpinizmu, i kao disciplina danas je jedan od pet sportova koji su ušli u izbor novog sporta za olimpijske igre.

 

Sportsko penjanje u dvoranama odvija se na umjetnoj stijeni na kojoj su pričvršćeni posebno izrađeni grifovi, tj. hvatišta – za ruke i stopinke – za noge. Penjači se osiguravaju pomoću pojaseva, užadi i raznih spravica za blokiranje protoka užeta. Takva tehnika penjanja naziva se LEAD. Postoji i drugi način penjanja, gdje se penje slobodno, a penjače od ozljeda štiti strunjača, koja se postavlja ispod stijene – BOULDER tehnika. U našoj dvorani moguće se penjati koristeći obje tehnike.

Trenutno smo jedini centar za sportsko penjanje u široj okolici Samobora.

 

Osim što je zabavno i atraktivno, sportsko penjanje je aktivnost koja ne samo da bitno pogoduje fizičkom razvoju tijela, nego se pokazala izvrsnom aktivnošću koja stimulira centar za ravnotežu, razvija motoričke sposobnosti, poboljšava fokusiranost, jača samopouzdanje i pogoduje rješavanju straha od visine.

 

Text: Krešo K.

Fotografije: Danijel Novak, Krešo K.

 

Ostale fotografije s HOD Samobor 2014.  provjerite u našoj foto galeriji

 

 

 

17. rujna 2014.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


dodaci

Vijesti po kategorijama

 • Alpinizam (17)
 • Penjanje (38)
 • Planinarenje (6)
 • Rafting Kayaking (2)
 • Speleologija (20)
 • Video (11)
 • Vijesti (39)
 • Visokogorstvo (6)
 • Lajkaj nas na Facebooku

  Prijavi se na newsletter

  Pitanja? Prijedlozi?

  Zanima te nešto više? Imaš neki zanimljiv prijedlog? Želiš sa svima podijeliti vlastite uspjehe? Piši nam!

  Breganja prijatelji!

  Moja planeta
  OCP

  Sponzori

  Iglu Sport
  Tendon