fbpx
Zadnje vijesti

Mladinska smer, Storžić

Snijeg dolazi do max 75% nagiba, ali još uvijek drži savršeno.

 

Mladinska smer u sjevernoj stijeni Storžića 2130mnv, Kamniške Alpe, Slovenija, 620m, IV+ (II-III), max 75%, M

Prvi slobodan vikend nakon dužeg vremena i prognoza za Alpe je super. Naravno da kada sam ja slobodan nitko ne može ići ili ima druge planove.

 

Roman izvlači situaciju, i mada nije penjač, bolja je opcija nego da idem 600 metarski smjer odsolirati! S Romanom sam bio puno puta po Alpama, i to što nema penjačkog iskustva, osim uspona na Grossglockner po Studlgratu, nadoknađuje njegova vrhunska fizička pripremljenost i snaga. 

Plan je da ja prvi penjem sve teže skokove u stijeni i postavim eventualna među-osiguranja dok će me on za to vrijeme osiguravati-toliko zna baratati s užetom i opremom. 

Krećemo u subotu rano ujutro i za nekih 2,5 h stižemo u Lom pod Storžićem. Autom do Doma pod Storžićem ne možemo jer je cesta zaleđena, pa nastavljamo pješke. Staze nema, pa improviziramo kroz šumu u pravcu Storžića, koji se sada jasno vidi ispred nas. Kod doma se ne zaustavljamo i produžujemo prema mjestu pod stijenom gdje bi nam trebao biti ulaz u smjer. Gledamo skice i fotografije ulaza i pokušavamo odrediti koja je „grapa“(kuloar/prolaz) Kramarjeva. 

Kramarjeva grapa ili smer je ono što smo odlučili ispenjati. 

Dolazimo do najljevije grape (barem mi mislimo da je tako), i počinjemo s pripremama. Prvi mi se skok čini nekako predugačak (cca 30m ), nema snijega na tom dijelu, pa je to valjda razlog što je ulaz u sami smjer nešto niže. Slažem prvi štand na nekom drvetu i osiguravam Romana. Nakon prvog skoka ulazimo dublje u zasniježenu grapu. Snijega je malo, ali je zaleđen i odlično drži težinu. Nekakvih stotinjak metara uspona pod 60 % nagiba i potpuna uživancija. Roman se odjednom pretvara u Uli Stecka i pretrčava me sve do mjesta gdje završava snijeg i otvara se kraći skok u stijeni. Na izlasku sa snijega, nagib se povećava na nekih 80 % i snijeg postaje premekan da bi nas držao, pa izlazim na stijenu desnom varijantom. Roman me slijedi i nakon kratkog skoka opet smo na tvrdom snijegu. Dalje se redaju dulje i kraće snježne dionice do max 60% nagiba i uglavnom kraći skokovi u stijeni težine II. 

Nakon nekih dva sata uspona napokon ugledamo čuveni bivak na putu Kramarjeve smeri. Sve bi bilo super da nismo stotinjak metara iznad bivka i nekako previše lijevo u odnosu na njega!? 

Vadim skicu cijele sjeverne stijene Storžića i ubrzo shvaćam da smo u Mladinskoj, umjesto u Kramarjevoj smeri! Trenutak je da se popije malo čaja, pojede čoksa i donese odluka o nastavku. Znam da Mladinska smer nije bitno teža od Kramarjeve i Roman solidno svladava sve penjačke dionice pa nema razloga da ne nastavimo dalje!? 

Slijedi zadnja trećina uspona kaje je ujedno i najteža. Snijeg dolazi do max 75% nagiba, ali još uvijek drži savršeno. Jedini ozbiljniji problem nastaje u 1,5m uskom kaminu koji je prilično zaleđen i ispod njega je gadan pad od hm, pa previše metara! Težina skoka na tom dijelu, zbog zaleđenih hvatišta, mogla bi biti IV+, i jednostavno ne vidim mogućnost postavljanja među-osiguranja. Spremam cepine i skidam rukavice, a moje monopoint dereze napokon dolaze na svoje ;). 

Nakon kraće borbe čovjeka i stijene, izlazim na goli led nakon kojeg slijedi još jedan, nešto lakši, IV- detalj. Tu u početku drugog detalja zabijam klin i montiram gurtnu kao „backup“ i imamo mrak štand! Roman se bori ko lav i drama je ubrzo gotova. Redaju se još po koji lakši skok i snježne dionice, koje nisu padale ispod 75% i za kraj nekih 50m lagane šetnje do izlaza. Izlaz više-manje podsjeća na pakleničke kukove, osim što nema pogleda na more. Prekrasan sunčan dan s vrlo malo vjetra kao nagrada za kraj. 

Za nekih 10 tak minuta dolazimo po grebenu na vrh Storžića na 2130m i usput prolazimo preko izlaza nesuđene Kramarjeve smeri. 

Krešo K

 

 

Ostale fotografije provjerite u našoj foto galeriji!

 

 

10. ožujka 2012.

Jedan odgovor na Mladinska smer, Storžić

 1. Jovan napisao:

  Usitinu perfektan sajt . Blog vam je perfektno slozen . Stvarno bih volio da i sam imam ovakav websajt . No nazalost ja dosta vremena izgubim igrajuci kompjuterske igre.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


dodaci

Vijesti po kategorijama

 • Alpinizam (17)
 • Penjanje (38)
 • Planinarenje (6)
 • Rafting Kayaking (2)
 • Speleologija (20)
 • Video (11)
 • Vijesti (39)
 • Visokogorstvo (6)
 • Lajkaj nas na Facebooku

  Prijavi se na newsletter

  Pitanja? Prijedlozi?

  Zanima te nešto više? Imaš neki zanimljiv prijedlog? Želiš sa svima podijeliti vlastite uspjehe? Piši nam!

  Breganja prijatelji!

  Moja planeta
  OCP

  Sponzori

  Iglu Sport
  Tendon