fbpx
Zadnje vijesti

Monte Rosa, 8 četiritisućnjaka

Zalazak sunca, pa svitanje iznad oblaka...

   

Nakon sto sati vožnje stižemo u Švicarsku, u Tasch. Malo skijaško mjesto par kilometara udaljeno od Zermatta, skijaško-alpinistička meka. Tasch je zadnje mjesto do kuda se može doći autom, 

 

do Zermatta vozi vlak i taxi s posebnom dozvolom. Cijeli prijevoz po Zermattu se uglavnom odvija pomoću električnih vozila sličnih furgonu. 

 

 

Prećorit ćemo u autokampu u Taschu. Aco-vođa i glavni organizator ture, Sandra-njegova bolja polovica, Franjo-moj cimer i ja. Ujutro se pakiramo i idemo vlakom do Zermatta, lagano kafenišemo, razgledavamo skupe dućane s alpinističkom opremom kojih je mjesto prepuno. Vraćamo se po auto, pa do parkinga u Saas Grundu cca 35km od Tascha, gdje žičarom idemo do Hohsaasa na 3.098m, mi smo si to slobodno preveli „visoka sisa“. Dom je više hotel nego planinarski dom i ne priznaju popuste na ništa! 

Odmah po dolasku izlazimo na sedlo na 3.500m, da se lagano aklimatiziramo za sutrašnji uspon na Weissmies 4.023m, ujedno naš prvi 4k vrh u turi 10×10. Navečer Franju malo boli glava, al ujutro je spreman i nas trojica krećemo na prvi zajednički uspon. Uspon traje stvarno dugo i puno je napornije nego sam očekivao; čini mi se puno teži od Mt. Blanca. Sve prolazi ok i već smo na putu dolje. Vrh je stvarno upečatljiv i atraktivan. Mislim da mi je ostavio najjači dojam od svih vrhova koje smo popeli u cijeloj turi. Spuštamo se do Hohsaasa gdje nas čeka Sandra, pakiramo se i spuštamo do parkinga. Naš skromni budžet ne bi pretrpio još jednu noć u hotelu. 

Isti dan ponovno prelazimo prijevoj Simplon Pass između CH i IT na 2.005m i predvečer stižemo u Italiju. Alagna, planinsko mjesto na 1.190m, dižemo kamp i idemo na pivu. Ujutro se žicom dižemo na Passo del Salati na 2.970m i dalje pehaka do doma Gnifetti na 3.647m. To će idućih par dana biti naše polazište i dolazište. 

Drugo jutro krećemo prema Vincent Piramide na 4.215m i nakon toga Balmenhorn na 4.167m – naša iduća dva 4tisućnjaka. Plan je bio da se s Vincent Piramide preko grebena spustimo i popnemo na Punta Giordani, ali zbog jakog vjetra odustajemo i nastavljamo prema Balmenhornu na kojemu je i sklonište. Povratak u Gnifetti i zadovoljni s grupom Slovenaca proslavljamo uspone. Još dva 4k vrha su ispenjana. 

Sedmi dan u Alpama i počinje cjelodnevna tura od doma Gnifetti 3.647m do doma Margherita, ujedno našeg četvrtog 4tisućnjaka na vrhu Signalkuppe 4.556m. E tu sam stvarno krepal! Spavamo na 4.556m u najvišoj kući u Alpama i svi osim Sandre, manje-više, imamo simptome visinske bolesti. Vrijeme ubijamo topeći snijeg. Zalazak sunca, pa svitanje iznad oblaka, neprocjenjivo. Franjo radi zanimljive fotke u rano jutro dok povraća u wc-u. 

Osmog dana se vraćamo nazad do Gnifettija i usput penjemo još Zumsteinspitze 4.563m i Parrotspitze 4.432m, vjetar cijeli dan šiba ko lud, a meni curi krv iz nosa i tako sve do povratka do doma. Sandra i Franjo nastavljaju do Balmenhorna, a Aco i ja penjemo još Ludwigshohe 4.341m i Schwartzhorn 4.322m. Schwartzhor je najozbiljniji i najstrmiji vrh u tom dijelu Mt. Rose. Spajamo se u bivku na Balmenhornu i zajedno se vraćamo u Gnifetti na zadnje noćenje na Monte Rosi. Preskačemo Lyskamm ost jer je količina snijega na vršnom grebenu u fazi samo-kaj-nije-opalo, a mi smo prilično iscrpljeni. To je trebao biti naš deseti vrh. Nije bed, i osam je dosta! 

Zadnji dan se spuštamo iz Gnifettija na Passo del Salati od kuda se žičarom vraćamo u Alagnu pa dalje autom u kamp na nekom jezeru gdje noćimo u šatorima zadnji put prije povratka doma. 

Krešo K

 

 

Više fotografija s Mt. Rose provjerite u našoj foto galeriji!

 

 

7. kolovoza 2008.
|

Jedan odgovor na Monte Rosa, 8 četiritisućnjaka

 1. Franjo Kmet napisao:

  Bok Krešo,
  prvi puta čitam priču o ovom našem davnom usponu :)
  Odlična priča.
  I sada nakon 10 godina organiziram taj isti uspon, ali kao profi vodič :)
  Bio sam prošle godine tamo i stvarno je divno kao i prvi puta.
  Samo su se glečeri razvukli, raspukli, snijeg nestaje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


dodaci

Vijesti po kategorijama

 • Alpinizam (17)
 • Penjanje (38)
 • Planinarenje (6)
 • Rafting Kayaking (2)
 • Speleologija (20)
 • Video (11)
 • Vijesti (39)
 • Visokogorstvo (6)
 • Lajkaj nas na Facebooku

  Prijavi se na newsletter

  Pitanja? Prijedlozi?

  Zanima te nešto više? Imaš neki zanimljiv prijedlog? Želiš sa svima podijeliti vlastite uspjehe? Piši nam!

  Breganja prijatelji!

  Moja planeta
  OCP

  Sponzori

  Iglu Sport
  Tendon