fbpx
Zadnje vijesti

Otkriveno penjalište Luknja – 2014.

Penjalište Luknja nas je oduševilo! Sastoji se od nekoliko sektora koji su u etažama.

 

Dobra ekipa, želja za penjanjem, istraživačko raspoloženje, do kraja iskorišten dan, i tako je otkriveno penjalište Luknja.

 

Dugo sam se premišljala kuda ću taj dan, ponude su prštale na sve strane. Sva sreća da se dan prije, kasno navečer igrala tekma Hrvatska – Kamerun pa Marko nije otišao ranije spavati.
„A kud mi ono idemo?“ pitala sam jer nisam znala ništa o planu osim da idemo na jedno od slovenskih penjališta. „Park Luknja, kod Novog Mesta“ šalje mi Marko i kaže da u 10h budem spremna. Ujutro me pokupila vesela ekipa u sastavu: Tanja, Marko, Viško i Jumbo. Čim sam ušla u auto bilo mi je jasno da će dan biti odličan! Dogovor je bio da idemo starom cestom uz Krku do Novog Mesta. Sjeverozapadno od njega nalazi se naselje Prečna u blizini kojeg je lokalitet Luknja.

 

Evo malo informacija o Luknji jer takvo mjesto zaslužuje bar nekoliko rečenica. Dakle, Luknja je naziv za dolinu rijeke Temenice (pritoke Krke). Na tom području nalazi se obilje krških fenomena: špilje, jame, izvor i ponikve samo su neki od njih. U podzemlju je nađena i zaštićena špiljska fauna: rakušci, šišmiši i čovječa ribica. Osim prirodnih posebnosti ovog lokaliteta, tu nalazimo i brojne kulturne zanimljivosti: arheološko nalazište u Lukenjskoj jami (ostaci naselja i oruđa iz kamenog doba, kosti brojnih životinja te ostaci mlađih kultura iz brončanog i željeznog doba pa sve do rimskog razdoblja), ostaci grada Luknje (prvi pisani tragovi o dvorcu su iz 1358.), stara hidroelektrana itd. Dolina Temenice je zaštićena kao spomenik prirode, a ostaci grada Luknje kao kulturni spomenik.

No, da se vratimo na našu priču. Čim sam ušla u auto Tanja me obavijestila da se u blizini penjališta nalazi špilja. Pošto smo obje speleolozi, ovo me stvarno razveselilo. Veselje je bilo još veće kad smo tražeći penjalište skrenuli krivo i cesticom s druge strane obale Temenice stigli do ulaza u Lukenjsku jamu. U sekundi smo se  nas dvije našle na ulaznom dijelu, ali ni dečki nisu puno zaostajali. Špilja ima nekih 90-ak metara i prošli smo ju skoro cijelu. Ni dio s blatom nas nije spriječio da ju dobro razgledamo. Marko je rekao: „eto na, ne možeš istjerat špiljara iz nje“, ali nije ni on zaostajao u našem „istraživanju“.

Po izlasku van nabacili smo par fotki, oprali blato s tenisica i konačno krenuli na penjalište. Ono je smješteno u šumi, neposredno uz ruševine starog grada Luknja. Penjalište nas je oduševilo! Sastoji se od nekoliko sektora koji su u etažama. U prvom sektoru je dosta lakših ocjena: četvorka, petice i laka šestica, a ima i jačih ocjena. Na kraju ovog sektora nalaze se željezne stepenice u stijeni s kojima se penje na drugi sektor s potkapinama. Ovaj dio nije opremljen, ali odličan je kao boulder. U nastavku sektora nalazi se opremljeni dio. Odavde se pruža odličan pogled na naselje Prečna i Sv. Geru. Iz ovog sektora se malim skokom spuštamo na treći, posljednji dio penjališta s malo jačim ocjenama. Mi smo se zadržavali uglavnom na prvom sektoru. Stijena je ok, na dijelovima malo krušljiva, ali ništa značajno. Veći je problem što je dosta izlizana, makar ni to nije razlog da se ovo penjalište zaobiđe.

Iako je bio jako topao i sunčan dan mi smo cijelo vrijeme bili u hladu, a i komarci su nas poštedili skroz do kasnog popodneva, ma milina! Red penjanja, red odmora (za sve osim za Marka koji je, iako praktički noć prije nije spavao, navalio na stijenu kao da mu je zadnja!) i brzo je prošlo popodne. Cijeli dan smo se čudili kako nema drugih penjača. Nije nam bilo jasno zašto Slovenci ne dolaze penjati.  Sve dok nismo skužili da njima nije blagdan. Naime, oko 18 h samo su počeli dolaziti. Prvi auto, drugi, treći, četvrti, jedan za drugim! Mi smo se oko 19h već dosta napenjali (osim Marka naravno) i lagano krenuli doma. Putem smo stali u Kostanjevici na Krki. To je mali grad čiji se glavni dio nalazi na umjetnom otoku na rijeci Krki. Dan smo okrunili ispijajući pivu uz zalazak sunca na Krki – koja romantika! Zaključak: vraćamo se prvom prilikom.

Text: Tamara Mihoci

Foto: Tamara M. i Marko B.

Pročitajte Više o lokalitetu Luknja na stranicama: http://www.slovenia.info/?pohodnistvo=506&lng=1 .

Više o penjalištu Luknja i ocjenama na: http://www.plezanje.net/climbing/db/showCrag.asp?crag=600

Ostale fotografije sa Luknje provjerite u našoj foto galeriji

22. lipnja 2014.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


dodaci

Vijesti po kategorijama

 • Alpinizam (17)
 • Penjanje (38)
 • Planinarenje (6)
 • Rafting Kayaking (2)
 • Speleologija (20)
 • Video (11)
 • Vijesti (39)
 • Visokogorstvo (6)
 • Lajkaj nas na Facebooku

  Prijavi se na newsletter

  Pitanja? Prijedlozi?

  Zanima te nešto više? Imaš neki zanimljiv prijedlog? Želiš sa svima podijeliti vlastite uspjehe? Piši nam!

  Breganja prijatelji!

  Moja planeta
  OCP

  Sponzori

  Iglu Sport
  Tendon