fbpx
Zadnje vijesti

Paklenica – Albatros 6c+ 2014

Uživamo u svakom trenutku, dan je predivan, ugodno je prohladno i nema nikog da ti kvoca.

 

Nakon prvog rođendana moje penjačke ”karijere” došla je na red Paklenica i moj prvi doticaj sa Big Wall-om.

 

Cijeli tjedan se prepucavamo kamo ćemo, opcija je bila Kotečnik (meni najdraže penjalište btw), međutim kad je Saša rekao da postoje dva mjesta u kombiju za Paklenicu, oči su nam zasjale i odluka je pala da idemo dolje. Sašin ”novi posao” nam se našao na putu, jer radi se do 16h, ali u građevini se tjedan ne završava bez dobre kapljice, pa smo ostali zarobljeni u Samoboru. Međutim Saša uzima sudbinu u svoje ruke i počne trčati sa gradilišta kolko ga noge nose, jer nećemo valjda ostati tu samo zbog flaše vina. Ja ga kupim na pola puta i jurimo kod njega po stvari. Trpamo sve kaj nam se našlo pod rukom (kasnije smo shvatili da to nije sve, jer smo kacige ostavili!) i jurimo prema Arena centru da uhvatimo kombi. Hvala bogu stigli smo prije njih, trpamo se i pičimo.

GSS je u Starigradu Paklenici imao predavanje iz kartografije, pa su nam dozvolili da se zbuksamo u dvorištu njihove kuće (hvala im na tome!). U kući je bio moj dragi prijatelj Bojan Horvat koji je rekao da kad zaglavim gore, da bude me prvo skinuo sa stijene, a onda me dobro spehal.

”Bojane, zaboravili smo kacige, posudiš mi svoju?” ”Ne posudim, kak ću te ić gore spašavati bez kacige.”

Nakon dizanja šatora i večere, gledajući vodič, odlučili smo da sutra napadamo Albatrosa (6c+) u sjeverozapadnoj stijeni Anića kuka. U vodiču piše da je to jedan od naljepših smjerova u Paklenici, ali isto tako piše da se križa sa još par drugih smjerova, tako da je lako zalutati. ”Dobro” proučavamo skicu i nakon buđenja, pičimo gore! Na putu do smjera srećemo Sunčicu Hrašćanec i Ivana Viteza, koji penju smjer pokraj našega, Rajnu (7a).

Saša vodi prvu dužinu 6c+ i u detalju izlijeće van, spuštam ga dolje jer mora popeti taj cug pod svaku cijenu, međutim masni prsti od špeka su napravili svoje. Ja krećem za njim i ne uspijevam u detalju, ali ostatak se nekako posložim i skužim, ići će to. Treći cug je došao na mene red da vodim i normalno uštekam se u štand od Bubamare (7a+), sreća božja, Sunka je pokraj nas i ona nas vodi na pravi put.

Uživamo u svakom trenutku, dan je predivan, ugodno je prohladno i nema nikog da ti kvoca. Predzadnja dužina 5a je opet bila moja za vodstvo i prolazim ju bez većih problema, međutim u jednom trenutku se pitam, gdje je taj štand više, Saša paničari dolje i viče da nema više užeta. Čim je to rekao, štand mi se našao pred nosom, sreća! Penjemo zadnju dužinu i nakon pet i pol sati evo nas na vrhu! Saša je bio oduševljen jer je Albatrosa pikirao već duže vrijeme, a ja jer sam prvi put okusio veliku stijenu i to kakvu… Anića kuk.

Taj vikend su tri naveza na Paklenici vježbali za Big Wall Speed Climbing i Saša predlaže da drugi dan i mi uđemo u taj smjer, međutim nakon buđenja bili smo za niš. Reko, ajmo mi malo na sportske smjerove. Otišli smo u sektor Hram, gdje srećemo Ivana Viteza i Luku Tambaču. Luka penje Funky shit iz druge. Mi smo s našim jagodicama uspjeli svako ispenjati po jedan smjer, Saša Vodana (7b) i ja Moranu (6c), i to iz četvrte. Krvavih prstiju, oduševljeni ekipom i presretni vikendom, vraćamo se svakodnevici.

Hvala GSS-u, posebno stanici Slavonski brod

Sudjelovali: Saša Kmezić i Marko Bašić

Text: Marko Bašić

Foto: Marko Bašić

Ostale fotografije sa Paklenice provjerite u našoj foto galeriji

31. ožujka 2014.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


dodaci

Vijesti po kategorijama

 • Alpinizam (17)
 • Penjanje (38)
 • Planinarenje (6)
 • Rafting Kayaking (2)
 • Speleologija (20)
 • Video (11)
 • Vijesti (39)
 • Visokogorstvo (6)
 • Lajkaj nas na Facebooku

  Prijavi se na newsletter

  Pitanja? Prijedlozi?

  Zanima te nešto više? Imaš neki zanimljiv prijedlog? Želiš sa svima podijeliti vlastite uspjehe? Piši nam!

  Breganja prijatelji!

  Moja planeta
  OCP

  Sponzori

  Iglu Sport
  Tendon