fbpx
Zadnje vijesti

Paklenica Climbing festival 2015

Treći dan Spektakl! Nejc i Saša odlaze u jedan od najtežih smjerova u Paklenici - Cupido, ocjena 8a, dužine 350m.

 

Nacionalni park Paklenica je mjesto gdje se svake godine za Praznik rada okuplja hrpa penjača i planinara.

 

Penjači se najviše okupljaju zbog brzinskog penjanja velikih stijena – Big Wall speed climbing, natjecanja u penjanju za djecu Kid`s Speed, penjačkog maratona od zore do sumraka, festivala outdoor filmova, predavanja i koncerata.

Iako prognoza u početku nije obećavala, Breganja je svim snagama krenula prema prvomajskoj meki.

 

Paklenica climbing festival 2015 by Breganja

 

Climbing festival Paklenica 2015

Climbing festival Paklenica 2015

 

Prvi dan dio se ekipe uputio prema sektorima Olymp i Hram, gdje je Viško popeo Gerovita 6c+ i Moranu 6c, ja cijeli sektor Olymp i Gerovita, a Juraj Govorčin se zabijao u 8a Mrakan, koji je jednostavno bio premokar. Maik je došao na red tek kad smo se spustili u kanjon, gdje je u sektoru Zighi&Urli popeo ”Nemam ništa, socijalni problem” 6a i ”Mascherino” 6a/a+.

Ines i Saša su s druge strane, svaki sa svojim partnerom otišli u duge. Saša je sa našim slovenskim frendom, Nejcom Pozvekom, popeo Alan Fjord 7c od 350m. Nejc je većinu dužina vodio i sve ih slobodno prošao, dok je Saša bio u maloj krizi i vratio se iz smjera poluraspadnut. Činilo se da je za njega penjanje gotovo. Ines je sa slovencem Bojanom Zorkom bila u Capitanu Pelinkovcu 6c od 260m. Samo malo je falilo u najtežoj dužini…

Ajmo Ines!

 

Drugi dan ujutro kiša. Ništa nije previše obećavalo, sve do popodne kad je zasjalo sunce, te smo isti čas bili u autu za NP Paklenica. Smjerovi mokri, ali svejedno smo imali 7-10 ulaza svaki, svi osim Saše…

Treći dan – Spektakl!

Nejc i Saša odlaze u jedan od najtežih smjerova u Paklenici, Cupido – 8a od 350m. Smjer ima samo jednu dužinu 8a, četvrtu, koja se nalazi u trokutastom previsu. Nejc ju nije uspio iz prve, međutim u drugom pokušaju prolazi detalj i uspijeva popeti svoj najteži dugi smjer dosad!

To mu je ostala jedina dužina cijelog tripa, koju nije uspio na sajt, svaka čast! Saša nije uspio osloboditi samo dvije najteže dužine, ali u ostalima se osjećao dobro i prošao ih!

Bravo PAK i Breganja!

Ines i Bojan su ušli u ženski speed smjer, Karamara sweet temptations i oboje slobodno prošli 110m ljepote:-)

U međuvremenu u kanjonu smo Viško i ja probali Shogooth 6c+, old school smjer iz ranih osamdesetih i ubrzo shvatili kako se nekad penjalo, sitna hvatišta i nikakve noge…, možda neki drugi put. Za kraj smo uspjeli u Tofi is 20 – 6c. Maik je popeo dva 6a, Marinu i Fleissige Villi, tako da smo se svi sretno mogli vratiti u Breganjsku svakodnevicu, svi osim Nejca i Saše, koji još u ponedeljak penju Bears on Toast, 6c+ od 120m.

Dogodine!!!

U prilogu pogledajte kratak izvještaj službenog dijela Paklenica Climbing festival  i objavu s friko.si o Nejcovom i Sašinom usponu u Cupidu.

Sudjelovali: Ines Kovačić, Maik Fresl, Marko Bašić, Saša Kmezić i Višeslav Klarić iz Breganje, Juraj Govorčin (SPK Durango), Nejc Pozvek i Bojan Zorko (Posavski alpinistični klub).

Tekst i foto: Marko Bašić

 

 

Ostale fotografije Paklenica Climbing festival 2015 , provjerite u našoj foto galeriji

 

 

8. svibnja 2015.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


dodaci

Vijesti po kategorijama

 • Alpinizam (17)
 • Penjanje (38)
 • Planinarenje (6)
 • Rafting Kayaking (2)
 • Speleologija (20)
 • Video (11)
 • Vijesti (39)
 • Visokogorstvo (6)
 • Lajkaj nas na Facebooku

  Prijavi se na newsletter

  Pitanja? Prijedlozi?

  Zanima te nešto više? Imaš neki zanimljiv prijedlog? Želiš sa svima podijeliti vlastite uspjehe? Piši nam!

  Breganja prijatelji!

  Moja planeta
  OCP

  Sponzori

  Iglu Sport
  Tendon