fbpx
Zadnje vijesti

Penjanje u Makedoniji 2014. Zadnji dio…

Tako je pomalo neslavno završio moj 1. prvenstveni smjer (moguće i prvi Hrvatski smjer u Mekedoniji osim nekoliko boldera).

 

Penjanje u Makedoniji se nastavlja. Danas smo se opet svi vratili završiti projekte na Balvaniji, a napokon je i sunce promigoljilo.

 

Borna i Boris su otišli do Velike smetke, a Žare i ja na Veliku babu naoružani bušilicom i spitovima. Popeli smo smjer pokraj  i zabušili štand, a onda je Žare zabušio ostatak smjera i bio je spreman za prvi uspon. Dok je Žare zabijao zadnji spit, vidjeli  smo Čujiće ispod nas.

 “Borna si rješio?” Borna  viče : “Da, iz druge!”

To je Bornin drugi 8a u bolderu nakon Shluck du Bruder u Austriji.

U međuvremenu Žare je sišao i ja sam se spremio da očistim smjer, nakon toga Žare se zaželio penjanja i odlučio probati jedanput. Ulazi u detalj i lomi ključni krimp, kaže:” Sale, sad je još teže”. Reko daj da probam i nekako uspijevam ispenjati smjer. Ocjenjujem ga sa oko 7b i silazim sretan ko svinja u blatu. Još ga je Čuja rekao probati , pa da mu damo ime.

Čuja u drugom pokušaju ulazi u detalj i lomi do kraja onaj isti krimp i tako iz 7b (Čuja se složio s ocjenom), pretvara ga u projekt. Šteta jer smjer je bio zaista lijep i konstantne težine, sa previsom na početku, pukotinom u sredini i na kraju sa zanimljivom pločom i to sve u 15m.

Tako je pomalo neslavno završio moj 1. prvenstveni smjer (moguće i prvi Hrvatski smjer u Mekedoniji osim nekoliko boldera). Baš zbog toga dobio je i neslavno ime “Skurena đigerica“, prema jelu kakvo sam dobio neki dan u Makedonskoj kući ( također prvo jelo koje sam vratio u restoranu).

Borna je završio svoj tjedan iz snova sa Predatorom 7c+, Zagrebačkim 7c i Dilajla 7b+. Bilo je rasprave bili spuštao ocjenu Zagrebačkom, ali kako je do sada flashao sve 7c-ove, a za ovaj mu je trebalo viša pokušaja, ocjenu je samo potvrdio.

Time je Borna ispunio sve ciljeve ovog putovanja i sada s nestrpljenjem čekamo šta je sljedeće……Maratoneta?!

Zadnji dan planirali smo otići u Mavrovo za koje smo čuli i od Slovenaca da je dobro penjalište. Slovenaca je inače poprilično puno u Prilepu u ovo doba godine.

Ipak ujutro smo dobili informaciju da je tamo prehladno s obzirom da je glavni dio u špilji i mijenjamo plan. Odlazimo opet prema Skopju, ali ovaj put u Kanjon Matka.

Prvi dojam je opet odličan i kanjon nas potpuno impresionira. Pogled na big-wall je impresivan i sigurno ima dobrih, u glavnom klasičnih , smjerova. Odabiremo sektor preko rijeke, jer put do sektora sa težim smjerovima je zapušten pa tako vjerojatno i smjerovi.

Brodar nas prebacuje preko Matke i nastavljamo 20 min uz brijeg do manastira. Ambijent je ponovo lijep i pomalo podsjeća na Alpe, djelomično i zbog krušljive stijene. Nastavljamo iznad manastira i dolazimo do prvih smjerova i ponovo razočaranje.

Pomalo položen i zapušten sektor, malo dalje nalazimo par zanimljivih smjerova u kojima fali 1. spit,  a ulazi su blizu ruba strme litice. Čujiće je to odmah odvratilo i samo su se okrenuli i otišli natrag prema brodiću. Žare i ja smo ipak odlučili uzet šta se nudi. Popeli smo 6b+, a ja sam još stisnuo dvije zanimljive ploče 7a+,6c+, sve na pogled.

Na povratku nije bilo brodara pa sam uzeo nekakav kajak i komad fosne, pa prešao rijeku po vesla da može i Žare preko. Nakon sve muke eto brodara…bar sam si priuštio kajakarenje Matkom.

Time je završio naš rock-trip u Makedoniji, pomalo razočarani zaključujemo dvije stvari:

1. Makedonija nije zemlja sunca i penjanja. Vjerojatno pomalo i naivno smo očekivali bolju klimu i više temperature. A i prema makedonskim portalima i bolja penjališta.

2. Ako volite boldering navalite u Prilep! Bolderi su fantastični, a atmosfera još bolja. Ima nešto potencijala za izradu smjerova u velikoj stijeni, a neki su već tamo.

Dani Andrada je zabušio jedan impresivni 8c u sektoru Treskavac i još nije popet, pa ko misli da bi mu lego… Ali ako niste od boldera…. Istra, otoci, Dabrovi, Paklenica, Split, Trogir, Makarska su puno, puno….puno bolji izbor. A i klima je bolja.

Na kraju zahvale i pozdravi našim domaćinima u Srbiji6 (Gejo, Vesna i Staša) i Makedoniji (Vlado, Hristo i Dimitri). Uz entuzijazam i ljubav kakvu oni imaju prema penjanju vjerujem da će i Balkan postati pravo penjačko središte.

 

UPOZORENJE: OVAJ IZVJEŠTAJ JE PISAN IZ STROGO PENJAČKE PERSPEKTIVE, ZA INDIKACIJE I NUSPOJAVE O LJEPOTAMA MAKEDONIJE, LJUDI I NJIHOVE KUHINJE….PITAJTE NEKOG DRUGOG!

Tekst: Saša Kmezić

Foto: Saša Kmezić

 

 

2. studenoga 2014.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


dodaci

Vijesti po kategorijama

 • Alpinizam (17)
 • Penjanje (38)
 • Planinarenje (6)
 • Rafting Kayaking (2)
 • Speleologija (20)
 • Video (11)
 • Vijesti (39)
 • Visokogorstvo (6)
 • Lajkaj nas na Facebooku

  Prijavi se na newsletter

  Pitanja? Prijedlozi?

  Zanima te nešto više? Imaš neki zanimljiv prijedlog? Želiš sa svima podijeliti vlastite uspjehe? Piši nam!

  Breganja prijatelji!

  Moja planeta
  OCP

  Sponzori

  Iglu Sport
  Tendon