fbpx
Zadnje vijesti

Penjanje u Makedoniji 2014. Prvi dio…

S jedne strane klasici i pioniri penjanja u Hrvatskoj: B. Čujić i Ž. Kaličanin, koji imaju nebrojene popete i postavljene smjerove, a s druge strane mlade snage...

 

Penjanje u Makedoniji u svojevrsnom generacijskom raskoraku. Našao sam se sasvim ne planirano u kombiju za Beograd – Niš, destinacija Prilepe.

 

S jedne strane klasici i pioniri penjanja u Hrvatskoj: B. Čujić i Ž. Kaličanin, koji imaju nebrojene popete i postavljene smjerove, a s druge strane mlade snage: Staša, koja penje 8b i Borna Čujić s nedavno ispenjanim Strelovodom 8c.

Krećem na ovaj put u nadi da će se djelić ove kombinacije iskustva i mladenačke snage odraziti na moje penjanje.

U Nišu nas je ugostio Stašin otac, poznati srpski himalajac Geja. Ubrzo sam shvatio kako je Staša došla do ovako visoke penjačke razine.

Obitelj živi doslovce za penjanje ali i na penjalištu Jelašnica. Tako da je Staša mogla na povratku iz škole, umjesto da se muva po kafićima, skoknuti do sektora H20 i popeti koji 8a.

Kako je u jutro padala kiša Geja nam je odlučio pokazati potencijale Niškog kraja. Odvezli smo se do klisure Sićevo i imali smo što za vidjeti. Klisura se proteže uz magistralni put prema Sofiji, i nudi beskrajne mogućnosti za razvoj novih smjerova i sektora. Od kratkih sportsko penjačkih do strmih big wall-ova.

Kako je kiša stala, vratili smo se u Jelašnicu na penjanje. Čuja i Žare su popeli Eol, 100 metarski 6c, koji se nalazi na Big wall sektoru doslovce 50 m od ulaznih vrata kuće. Unatoč ovakvom pristupu i odlično pospitanom smjeru, izvještaj ova dva mladića je zvučao je kao da su se upravo vratili iz Patagonije.

Dobro, treba priznati da je bilo hladno za prste. Staša, Borna i ja smo popeli samo po dva smjera: Forest Gump 6c i Himera 7a, i brisnuli natrag u kuću na po jednu rakijicu na toplom.

Sljedeći dan u Prilepe na Bolder.

nastavak slijedi..

 

Tekst: Saša Kmezić

Foto: Saša Kmezić

 

 

 

30. listopada 2014.

0 odgovora na Penjanje u Makedoniji 2014. Prvi dio…

 1. Ivana napisao:

  wou. odlično! tvoj sam fan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


dodaci

Vijesti po kategorijama

 • Alpinizam (17)
 • Penjanje (38)
 • Planinarenje (6)
 • Rafting Kayaking (2)
 • Speleologija (20)
 • Video (11)
 • Vijesti (39)
 • Visokogorstvo (6)
 • Lajkaj nas na Facebooku

  Prijavi se na newsletter

  Pitanja? Prijedlozi?

  Zanima te nešto više? Imaš neki zanimljiv prijedlog? Želiš sa svima podijeliti vlastite uspjehe? Piši nam!

  Breganja prijatelji!

  Moja planeta
  OCP

  Sponzori

  Iglu Sport
  Tendon