fbpx
Zadnje vijesti

Punar u luci 2014.

Započela akcija istraživanja jednog od ljepših ponora Hrvatske.

 

Za vikend 27.-29.06.2014. održana je prva Breganjina akcija istraživanja prekrasnog ponora Punar u luci. Pusto polje, Gračac.

 

Glavni cilj radi kojeg smo organizirali istraživanje bio je ronjenje u drugom sifonu ponora, biospeleološko istraživanje te foto i video dokumentiranje objekta. Ovaj vikend za cilj smo imali opremanje objekta do prvog sifona na -267 m. Nažalost, radi nedostatka materijala opremanje Punara smo morali obustaviti. Do sifona nam je ostalo još nekih 60-ak metara, po slobodnoj procjeni speleologa. Na opremanju su nam se pridružili dragi prijatelji – članovi Speleološkog društva Karlovac i Branko Jalžić (SOŽ, HBSD), a u opremanju je pomogla i Ana Bakšić (SOV) koja je od svih koji smo ulazili unutra jedina već bila u Punaru. Istraživanje ovog prekrasnog ponora će se svakako nastaviti i mi ćemo vas uredno izvještavati o napredovanju.

 

 

Tokom nekoliko godina špiljarenja često sam imao prilike uživati u ležernom istraživanju gdje bi se uvijek našlo vremena za šetnje po okolini i spremanje gurmanskih finota. Ipak, na upale mišića i umor onih drugih, ekstremnih akcija čija je satnica teško zamisliva prosječnim planinarima daleko se teže navlači koprena zaborava. Nakon nekoliko takvih zahtjevnih akcija tokom istraživanja Fantomske jame u kojim se tokom dva vikend dana dizala oprema iz Divosela na Pl. dom na Visočici, prenosila do jame, istraživalo po dvadesetak sati i nakon toga vraćalo natrag, koncem ljeta ’90 poduzeli smo još jedno ekstremno istraživanje. Ovog puta je to bio uron u sifon na dnu ponora Punar u luci (-267). 

 

autor odlomka je Teo Barišić,

a cijeli članka pročitajte na stranicama:  Speleologija.hr

 

text: Tamara Mihoci

Foto: Tamara Mihoci

3. srpnja 2014.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


dodaci

Vijesti po kategorijama

 • Alpinizam (17)
 • Penjanje (38)
 • Planinarenje (6)
 • Rafting Kayaking (2)
 • Speleologija (20)
 • Video (11)
 • Vijesti (39)
 • Visokogorstvo (6)
 • Lajkaj nas na Facebooku

  Prijavi se na newsletter

  Pitanja? Prijedlozi?

  Zanima te nešto više? Imaš neki zanimljiv prijedlog? Želiš sa svima podijeliti vlastite uspjehe? Piši nam!

  Breganja prijatelji!

  Moja planeta
  OCP

  Sponzori

  Iglu Sport
  Tendon