fbpx
Zadnje vijesti

Punar u luci – raspremanje 2014.

Neko vrijeme smo ih vidjeli, voda je toliko tutnjala da su se i oni, makar su bili jedan pored drugog, jedva vikom sporazumijevali.

 

Početkom ovog ljeta speleološki dio Breganje krenuo je u nastavak istraživanja prekrasnog ponora Punar u luci (Pusto polje, Gračac).

 

Glavni cilj je bilo ronjenje u drugom sifonu, biospeleološko istraživanje te crtanje novih dijelova objekta. S pridruženom ekipom iz drugih speleo društava, održali smo nekoliko akcija u kojima je Punar u luci opremljen do cca -260 m.

Prilikom opremanja naletjeli smo na dosta velik problem.

Naime, topografski nacrt i situacija u samom objektu dosta su se razlikovali. Razlog je vjerojatno to što je voda prilikom prijašnjih istraživanja (kada je i izrađen nacrt) bila znatno viša. Mi smo išli u sušnom periodu godine, kada je potok koji se ulijeva na samom ulazu u potpunosti presušio, a količina vode koja dolazi u objekt kroz druge ulaze ili pukotine bila znatno niža. Na mjestu gdje smo trebali naići na prvi sifon nije bilo ničega osim uskog meandra.

Možda je sifon presušio?

U nedostatku vremena, a i opreme za postavljanje, taj zadnji put u 7. mj. morali smo ostaviti Punar bez da smo došli do prvog sifona. Razni drugi tereni, ljetni kampovi i obaveze kumovali su tome da nastavak napredovanja moramo ostaviti za 2015. g.   Punar u luci – opremanje.

 

 

Ipak, ponor nismo mogli ostaviti potpuno opremljenim preko zime. Nakon dugo odgađanja, krenuli smo u raspremanje 25. 10.

 

Jedva nas se skupilo četvero, vrijeme je bilo nikakvo i nikome se nije dalo ići smrzavati u podzemlje Pustog polja. Krešo, Alen i ja krenuli smo iz Bregane u petak kasno navečer i u Karlovcu pokupili Risa. U Gračac smo stigli u kasnim noćnim satima (ili možda bolje rečeno ranim jutarnjim), gdje smo u Kijanima kod prijatelja istovarili opremu i pobacali se u krevete. Makar nismo spavali skoro ništa, Alen nas je nemilosrdno probudio oko 8 i natjerao na ustajanje, doručak i pakiranje.

 

Nismo se još ni pošteno razbudili, a već smo se vozili prema Pustom polju. Dodatno uzbuđenje je bilo to što smo konačno imali novi terenac koji nas je trebao dovesti ravno pred ulaz u Punar i uštediti nam hrpu vremena  (i muke) prilikom transporta. Vrijeme nije bilo baš najbolje. Dok  smo se vozili, ispred nas, točno u smjeru Lisca i Pustog polja, zasjeli su gadni crni oblaci. Ipak, nije pala ni kap radi vjetra koji je puhao kao sumanut. Terenac se pokazao odličnim, istestirali smo ga na najjače i sve je izdržao.

 

Punar u luci

Pusto polje – prilaz terencom

 

 

 

Risu se vožnja toliko svidjela da je čak zaboravio pričati (što se ne događa, ono, nikad!).

 

Iskrcali smo se par desetaka metara od ulaza. Bilo je strašno hladno, a uz to je tako puhalo da u minuti više nisam osjećala prste. Čim smo krenuli izvidjeti situaciju na ulazu, sve nam je bilo jasno. Potok (koji je u ljeto presušio) je vijugao cijelim poljem i uz jaku buku ponirao u Punar te imao namjeru odmah na ulazu smočiti ikoga tko bi se usudio spustiti unutra.

 

Šta ćemo sad? Jesmo možda ludi, ali ne toliko da u takvim uvjetima ulazimo unutra i riskiramo gadnu smrzotinu.

 

Brzo je pao dogovor. Alen i Ris će na brzinu raspremiti samu ulaznu vertikalu (cca 35 m) i šlus van! Na brzaka su navukli opremu i još brže se spustili. Neko vrijeme smo ih vidjeli, voda je toliko tutnjala da su se i oni, makar su bili jedan pored drugog, jedva vikom sporazumijevali. Kad su nam nestali iz vidika, Krešo i ja otišli smo vidjeti da li je ostalo što od hrane/pića/smeća na mjestu koje nam je preko ljeta bilo logor.

 

Naišli smo na ne-lijep prizor teleta kojem je točno na mjestu logora, usred potočića, presudio neki vuk ili medo. Nismo se baš previše zadržavali, a i htjeli smo provjeriti kako ide dečkima. Vratili smo se na ulaz i odmah ih čuli. Nije dugo potrajalo i već su bili vani, a ulazna vertikala raspremljena. Pozdravili smo se s Punarom, koji nam je ovaj put pokazao svoje divlje lice, i uz obećanje da se vidimo iduće godine, krenuli doma.

 

Tekst: Tamara Mihoci

Foto: Tamara Mihoci

 

 

 

29. listopada 2014.

2 odgovora na Punar u luci – raspremanje 2014.

 1. Danijel napisao:

  prekrasan auto pardon terenac na slici

 2. Đorđe Stojsavljević napisao:

  Zanimljivo, da se niko od speleologa u R Hrvatskoj do sada nije interesovao za Šuplje brdo (oko 2 km j-i od Pustog polja). Na jednom i na drugom kraju Šupljeg brda ima otvor (pećina).Brdo je dugačko oko 1 km. Iznad njega su pašnjaci i izvori Ljubova. Ukoliko ste zainteresovani, javite se mejlom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


dodaci

Vijesti po kategorijama

 • Alpinizam (17)
 • Penjanje (38)
 • Planinarenje (6)
 • Rafting Kayaking (2)
 • Speleologija (20)
 • Video (11)
 • Vijesti (39)
 • Visokogorstvo (6)
 • Lajkaj nas na Facebooku

  Prijavi se na newsletter

  Pitanja? Prijedlozi?

  Zanima te nešto više? Imaš neki zanimljiv prijedlog? Želiš sa svima podijeliti vlastite uspjehe? Piši nam!

  Breganja prijatelji!

  Moja planeta
  OCP

  Sponzori

  Iglu Sport
  Tendon